חלוקת רכוש בין בני זוג, מתי?

חלוקת רכוש בין בני זוג מתייחסת למרכיב הרכושי שביחסים בין בעל ואשה, שנצבר במהלך הנישואין, וכעת צריך לדון בו עת היחסים מגיעים לקיצם.

חלוקת רכוש יכולה להיעשות בהסכמה – במסגרת הסכם ממון או הסכם גרושין בין בעל ואשה או כתוצאה מהליכים משפטיים, שנפתחים באמצעות תביעה רכושית או תביעה לפירוק שיתוף.

כיצד נקבעת חלוקת הרכוש

הכלל הקבוע בחוק יחסי ממון בין בני זוג הינו כי חלוקת רכוש תהא שווה בשווה ביניהם, בעין ככל הניתן או בשווה ערך כספי. זאת, למעט חריגים.

דירת מגורים הינה בעקרון הרכוש בעל הערך היקר ביותר שנצבר במהלך חיים משותפים. לכל צד יש כעקרון על פי חוק זכות ראשונים לרכוש חלקו של הצד האחר בדירה במקרה של מכירה. כאשר נמכרת הדירה לצד ג' בשוק החופשי לכל המרבה במחיר, כל צד מקבל מחצית התמורה בניכוי הוצאות המכירה.

חלוקת רכוש בין בני זוג

לעיתים ובהעדר הסכמה מתמנה כונס נכסים למכירת הדירה, הפועל בשם הצדדים וכזרוע של בית המשפט, עד למכירת הדירה וחלוקת התמורה בין הצדדים.

בין יתר הרכוש שצריך לחלק בין בני זוג, קיימים הזכויות הסוציאליות שצברו הצדדים במהלך הנישואין, ציוד ומטלטלין שנצבר במהלך הנישואין, כספים ופקדונות כספיים ועוד, שאת כלם יחלק בית המשפט במסגרת תביעה רכושית שהונחה בפניו.

לעיתים קיים הסכם ממון או הסכם רכושי אחר שבמסגרתו הסכימו הצדדים הכיצד לחלק את רכושם. בהנחה שהסכם זה קיים או אמור להיחתם, כעקרון יש צורך לאשרו וליתן לו תוקף של פסק דין.

דרך המלך הטובה ביותר הינה להגיע להסכם בין הצדדים שבמסגרתו, כאמור, לחלק את הרכוש, בין הצדדים. עת הדבר לא מתאפשר כי אז בית המשפט אשר דן בתביעה רכושית, יכריע בענין.

בית המשפט יבדוק מהו מועד הקרע בין הצדדים, כלומר המועד בו נפרדו הצדדים או המועד שבו הסתיים השיתוף ביניהם. בנוסף, בית המשפט יבדוק מהו הרכוש מכל מין וסוג שהוא אשר הצטבר לצדדים במהלך החיים המשותפים ויקבע את החלוקה בין הצדדים. היה וקיים רכוש אשר לא נצבר במהלך החיים המשותפים כי אז הוא יהיה שייך לאותו צד שהביאו ו/או קיבלו.

לאחר מתן פסק דין או במקרה של הסכם – אישור הסכם, ירשום כל צד עיקול או הערת אזהרה אצל אותם גופים בהם יש לבן זוגו רכוש, על מנת שניתן יהיה לממש את חלקו בהתאם לפסק הדין או ההסכם.

ראה עוד: חלוקת רכוש בין בני זוג

עו"ד איריס גרבר

עורכת דין ונוטריון, איריס גרבר, הינה עורכת דין מומחית בתחום דיני המשפחה, על כל תחומיו השונים, בעלת תואר ראשון בכלכלה וקרימינולוגיה B.A ובעלת תואר ראשון במשפטים LL.B מטעם אוניברסיטת בר אילן, חברה בלשכת עורכי הדין ובעלת רישיון עריכת דין משנת 1996.

שיתוף:
לייעוץ ראשוני עם משרד עו”ד איריס גרבר

השאירו הודעה, מלאו את הטופס ונחזור אליכם בהקדם:

מאמרים נוספים שיעניינו אותך

הסכם חיים משותפים

בשנים האחרונות, חלה עלייה משמעותית במספר הזוגות שבוחרים לחיות יחד מבלי להינשא באופן פורמלי. מציאות זו הובילה לצורך הולך וגובר בהסדרה משפטית, בכל הקשור לנושאים

מתי לא משלמים מזונות

מערכת המשפט הישראלית עברה טלטלה משמעותית בתחום דיני המזונות בשנים האחרונות. פסק דין תקדימי משנת 2017 חולל מהפכה של ממש באופן חישוב וקביעת דמי המזונות,

דברים שכדאי לדעת על איחוד משפחות

לכולנו חשוב לחיות בקרבת המשפחה שלנו, אך ישנם מצבים בהם נמנעת מאיתנו אפשרות זו, בין אם בשל הגירה למדינה אחרת…

הסכמי ממון – מדוע זה כל כך חשוב?

ובכן, מטרתו של הסכם הממון, היא להסדיר את נושא הממון בין בני זוג. לא כל זוג צעיר שעומד להנשא זקוק לכך…

עורך דין מקרקעין – מכירת נכס מקרקעין במסגרת הליך גירושין

מכירת נכס מקרקעין הינו דבר מורכב הדורש ידע מקצועי של עורך דין מקרקעין, אשר התמחותו הינה דיני מקרקעין. לעיתים נדרשת מכירת נכס מקרקעין במסגרת הליך

Skip to content