חלוקת רכוש בגירושין

כאשר ברית הנישואין מגיעה לקיצה היא מלווה ברגשות מעורבים, במיוחד כשמגיעים לשלב בו צריך לבצע חלוקת רכוש בגירושין. זוהי סוגיה מורכבת מבחינה פיזית ונפשית כאחד, המתבצעת לרוב באמצעות הליך משפטי המחייב הבנה מעמיקה בזכויות של שני בני הזוג. אז כיצד מתבצעת חלוקת הרכוש? מהו הסכם ממון? והאם מומלץ להיוועץ בעורכ/ת דין? ריכזנו עבורכם את כל המידע הנחוץ.
חלוקת רכוש בגירושין

איך עושים חלוקת רכוש בגירושין?

חלוקת רכוש בגירושין יכולה להתבצע באמצעות שתי הלכות משפטיות:

חוק יחסי ממון בעת חלוקת רכוש בגירושין

חוק יחסי ממון בין בני זוג (התשל"ג-1973) קובע את האופן שבו יחולק הרכוש בין בני הזוג, זאת במקרה של גירושין או פטירה. החוק חל על זוגות שנישאו לאחר כניסת החוק לתוקף, משמע החל מתאריך ה-1.1.74. העיקרון המרכזי בחוק יחסי ממון קובע כי במידה ובני הזוג לא ערכו הסכם ממון קודם לכן, רכושם המשותף יחולק לפי הסדר איזון משאבים הקבוע בחוק, כלומר בצורה שווה בין בני הזוג. המילה "רכוש" מתייחסת לכל הרכוש שנצבר במהלך חיי הנישואין המשותפים, הכולל נכסי נדל"ן, זכויות סוציאליות, חסכונות, פנסיה, כלי רכב, מטלטלין ועוד.

הסכם ממון בעת חלוקת רכוש בגירושין

מדובר בהסכם בכתב המתבצע על ידי בני הזוג, תפקידו להסדיר את חלוקת הרכוש לפי רצונם של הזוג, זאת במקרה של פרידה, גירושין או פטירה. הסכם זה מחזיק בתוקף משפטי חזק יותר מחוק יחסי ממון, כל עוד הוא נחתם טרם או בזמן מעמד הנישואין ומאושר על ידי נוטריון, רשם נישואין או בית משפט לענייני משפחה. בשונה מחוק יחסי ממון, הסכם ממון מהווה כדרך היחידה בה יוכל הזוג להסדיר את חלוקת הרכוש באופן שאינו בהכרח שווה בשווה על פי חוק, וכפי שרצה מבעוד מועד.

כמה עולה הסכם ממון?

מחיר הסכם ממון מורכב משני מאפיינים, האחד הינו מחיר עריכת ההסכם על ידי עורך דין (אין זה חובה, אך מדובר בהמלצה חמה וחשובה) והשני מחיר אישור ההסכם. חשוב לציין כי ככל שההסכם יהיה מורכב ומפורט יותר, כך העלות תהיה גבוהה יותר.

 

המחיר של עריכת הסכם ממון באמצעות עורך דין תלוי ברמת מורכבות ההסכם. לעומת זאת, המחיר של קבלת אישור נוטריון להסכם ממון עומד על 368 שקלים בתוספת מע"מ לעותק הראשון, ובעבור כל עותק נוסף יש לשלם סכום של 66 ₪ בתוספת מע"מ. אופציה נוספת הינה אישור הסכם ממון על ידי בית משפט לענייני משפחה, אשר יחויב בתשלום אגרה בגובה 585 ₪ (לפי שנת 2024).

האם מומלץ לחתום על הסכם ממון למטרת חלוקת רכוש בגירושין?

כשמדובר בזוג צעיר שזה עתה נישא, ואין לו רכוש משותף שצבר לאורך השנים, אין צורך הכרחי בחתימה על הסכם ממון. אך כאשר אחד מבני הזוג מחזיק בנכס בחזקתו, בסכום כסף גדול או בירושה קיימת או עתידית – מומלץ ביותר לחתום על הסכם ממון על מנת להגן על כל אלו במקרה של פרידה וגירושין. גם במקרה של זוגות נשואים בפרק ב', מומלץ לחתום על הסכם ממון על מנת להגן על הרכוש שנצבר במהלך הנישואים הראשונים, כדי להבטיח שיגיע לילדיו מנישואיו הקודמים ללא בעיות והליכים משפטיים מסובכים. במקרים רבים קיים פער כלכלי משמעותי בין בני הזוג, אשר תפקידו של הסכם הממון הוא להסדיר חלוקה הוגנת ומוסכמת על שני הצדדים, במקרה של פרידה (לפני שמעורבים בכך רגשות קשים). בנוסף, הסכם ממון יכול להגן על בעלי עסקים בפרק ב' שעמלו במהלך השנים ובטרם נישאו, על הצלחת העסק ורווחיותו, כך שבן/בת הזוג לא יוכלו לדרוש זכויות בעסק במקרה של גירושין.

בנוסף, חתימה על הסכם ממון מומלצת גם עבור זוגות ידועים בציבור וזוגות חד מיניים, זאת על מנת להסדיר את ענייני הרכוש במקרה של פרידה.

מסקנה: כדאי לחתום על הסכם ממון כאשר יש נכסים משמעותיים, פערים כלכליים, נישואין שניים או צורך בהגנה על ירושות ועסקים. הסכם ממון מאפשר ניהול כלכלי שקוף והוגן, מקטין את הסיכוי לסכסוכים עתידיים ומעניק שקט נפשי. חשוב לערוך את ההסכם עם עורך דין המתמחה בתחום כדי להבטיח שהוא ברור, הוגן ובעל תוקף משפטי.

האם ניתן לחתום על הסכם ממון ללא ליווי עורך דין?

מבחינה טכנית, אין מניעה חוקית לחתום על הסכם ממון ללא עורך דין. עם זאת, צעד זה טומן בחובו סיכונים משמעותיים שעלולים להשפיע באופן מהותי על זכויותיכם הרכושיות והכלכליות. הסיכונים הטמונים בחתימה על הסכם ממון ללא ליווי משפטי מגוונים ומורכבים, ניסוח לא מקצועי עלול להוביל לחוסר בהירות, להשמטת סעיפים חיוניים ואף לביטול תוקף ההסכם.

חוסר הבנה מקצועית יכול להוביל להשמטת פרטים משמעותיים כגון זכויות סוציאליות, פנסיה או נכסים עתידיים. ניסוח שאינו מקצועי עלול ליצור פתח לפרשנויות שונות, אשר יכולות לגרור לסכסוכים משפטיים עתידיים. בנוסף, הסכם ממון מחייב אישור בית משפט, וסעיפים שאינם עומדים בקריטריונים המשפטיים עלולים להיפסל.

 

לעומת זאת, ליווי של עורך דין המתמחה בדיני משפחה כולל בתוכו מגוון יתרונות משמעותיים, כמו למשל ייעוץ מקצועי, הבנת ההשלכות המשפטיות, שמירה על האינטרסים של שני הצדדים והתאמת ההסכם לנסיבות הייחודיות של בני הזוג, מבלי להחסיר שום פרט.

 

בנוסף, עורך הדין ידע לעשות שימוש בטרמינולוגיה משפטית מדויקת, תוך כתיבת סעיפים ברורים וחד-משמעיים על מנת למנוע פרצות משפטיות עתידיות. מעבר לכך, עורך דין העוסק בעריכת הסכם ממון לטובת חלוקת רכוש בגירושין יסייע בזיהוי ושילוב כל הזכויות הרלוונטיות, תוך מזעור סיכונים עתידיים. לבסוף, הוא יבדוק את עמידת ההסכם בדרישות החוק ויגדיל בצורה משמעותית את הסיכוי לאישורו בבית המשפט. אמנם העלות הראשונית של עורך דין עשויה להיראות גבוהה, אך היא זניחה בהשוואה לנזק הפוטנציאלי מהסכם לא מקצועי. השקעה בייעוץ משפטי מקדים תחסוך כאב ראש, הוצאות משפטיות ועימותים עתידיים.

עורכת דין ונוטריון לעריכת הסכם ממון

חלוקת רכוש בגירושין מהווה נושא מורכב המחייב הבנה מעמיקה של איש מקצוע, על מנת להיטיב עם שני בני הזוג ולשמור על זכויותיהם במידה וימצאו עצמם בעת פירוד וגירושין. עריכת הסכם ממון יכולה לסייע רבות במצב זה ולמנוע אי-הסכמות ורגשות מעורבים העלולים להערים קשיים על ביצוע חלוקת רכוש הוגנת. אם אתם מחפשים אחר עורכת דין המתמחה בדיני משפחה ונוטריון למען עריכת הסכם ממון שיעזור לשמור זכויותיכם הכלכליות, תוך הבטחת הגינות, בהירות ותקפות ההסכם – אשמח לסייע! מלאו את טופס יצירת הקשר ואצור עמכם קשר בהקדם.

עו"ד איריס גרבר

עורכת דין ונוטריון, איריס גרבר, הינה <a style="color: #AA8B3C !important; text-decoration: underline;" href="/">עורכת דין מומחית בתחום דיני המשפחה</a>, על כל תחומיו השונים, בעלת תואר ראשון בכלכלה וקרימינולוגיה B.A ובעלת תואר ראשון במשפטים LL.B מטעם אוניברסיטת בר אילן, חברה בלשכת עורכי הדין ובעלת רישיון עריכת דין משנת 1996.

שיתוף:
לייעוץ ראשוני עם משרד עו”ד איריס גרבר

השאירו הודעה, מלאו את הטופס ונחזור אליכם בהקדם:

מאמרים נוספים שיעניינו אותך

זכויות האישה בגירושין עם ילדים

תהליך הגירושין נחשב לאחד האתגרים המורכבים ביותר שאישה יכולה לחוות, בעיקר כאשר מעורבים בו ילדים משותפים. הבנת זכויות האישה בגירושין עם ילדים הינה קריטית, זאת

הסכם ממון לפני נישואין – המדריך המלא 2025

הסכם ממון לפני נישואין הינו מסמך משפטי חשוב במיוחד, המעניק נחת ושלווה לזוגות רבים, זאת בכל הקשור לעתידם הכלכלי במקרה שהנישואים יגיעו לסופם. מעבר להיותו

הסכם חיים משותפים

בשנים האחרונות, חלה עלייה משמעותית במספר הזוגות שבוחרים לחיות יחד מבלי להינשא באופן פורמלי. מציאות זו הובילה לצורך הולך וגובר בהסדרה משפטית, בכל הקשור לנושאים

מתי לא משלמים מזונות

מערכת המשפט הישראלית עברה טלטלה משמעותית בתחום דיני המזונות בשנים האחרונות. פסק דין תקדימי משנת 2017 חולל מהפכה של ממש באופן חישוב וקביעת דמי המזונות,

דברים שכדאי לדעת על איחוד משפחות

לכולנו חשוב לחיות בקרבת המשפחה שלנו, אך ישנם מצבים בהם נמנעת מאיתנו אפשרות זו, בין אם בשל הגירה למדינה אחרת…
Skip to content