החוק החדש ליישוב סכסוך ובקשות דחופות

ספר חוקים

ההבדל בין בקשה לסעד זמני לבין בקשה לסעד דחוף לפי החוק החדש להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה), התשע"ה – 2014.

כידוע בחודש יולי 2016 נכנס לתוקפו חוק חדש, חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה), התשע"ה – 2014.

בפועל, חוק זה כופה על הצדדים כי טרם הגשת תביעות לבית המשפט לעניני משפחה או לבית הדין הרבני האזורי המוסמך, יהא עליהם להגיש בקשה ליישוב סכסוך לאחת הערכאות, במטרה לנסות ליישב הסכסוך מחוץ לכתלי בית המשפט או בית הדין.

בהתאם לתקנות 10 ו – 12 לתקנות להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה) התשע"ו – 2016, קיימת אפשרות להגיש בקשה לסעד זמני (תקנה 10) ובקשה לסעד דחוף (תקנה 12), וזאת במקרים המתאימים.

ומהם המקרים המתאימים?

בקשה לסעד זמני הינה בקשה לשמירת המצב הקיים, בין היתר, המדובר על בקשות לעיכוב יציאה מהארץ ובקשה למתן צו עיקול או בקשות למתן צו מניעה, צווי עשה, צו להחזרת רכב שנלקח, צו לפתיחת חשבון שנחסם וכן צו למזונות זמניים. על מנת לקבל צו כאמור קיימת חובה מוקדמת של הגשת בקשה ליישוב סכסוך על פי החוק החדש.

בקשה לסעד דחוף הינה בקשה שאינה לשמירת המצב הקיים, והמדובר על בקשות לפעולה רפואית דחופה, בקשה להנפקת דרכון לקטין ואישור יציאה לקטין, בקשה דחופה בענין מזונות והחזקת קטינים ובקשה דחופה לגירושין כשהנתבע אינו מתגורר בארץ או בנסיבות אחרת, כשאי הגשת התביעה עלולה למנוע את התרת הנישואין בהמשך. על מנת לקבל צו כאמור אין חובה מוקדמת של הגשת בקשה ליישוב סכסוך על פי החוק החדש.

מהו ההבדל בין שני סוגי הבקשות? ההבדל המהותי הינו, כאמור, כי בבקשה לסעד זמני המדובר על רצון לשמירה על מצב קיים. פועל יוצא של הענין, הינו כי היה ו"המצב הקיים" אינו מספק את מגיש הבקשה, אין טעם והגיון להגיש בקשה למתן סעד זמני. בנוסף, בבקשה לסעד זמני לא נדרש להרים נטל הוכחה למתן הצו.

בבקשה לסעד דחוף, להבדיל, אין המדובר בשמירה על מצב קיים, אלא המדובר על בקשה למטרה ספציפית, דחופה ביותר, שעל מנת להעתר לה שומה על מבקש הבקשה להוכיחה.

עולה כי ניתן להגיש בקשה זמנית למזונות הן כבקשה לסעד זמני או כבקשה לסעד דחוף. ההבדל ביניהן, הינו כאמור כי בבקשה לסעד זמני הרציונאל הינו בקשה לשמור על מצב קיים בלבד ונושא נטל ההוכחה הנדרש בבקשה לסעד דחוף. חשוב להבהיר כי את הבקשה לסעד דחוף בעניין מזונות ניתן להגיש רק במקרים חריגים שבהם המתנה לפגישת המהו"ת הראשונה עלולה לגרום נזק של ממש לצדדים או לילדיהם.

עו"ד איריס גרבר

עורכת דין ונוטריון, איריס גרבר, הינה <a style="color: #AA8B3C !important; text-decoration: underline;" href="/">עורכת דין מומחית בתחום דיני המשפחה</a>, על כל תחומיו השונים, בעלת תואר ראשון בכלכלה וקרימינולוגיה B.A ובעלת תואר ראשון במשפטים LL.B מטעם אוניברסיטת בר אילן, חברה בלשכת עורכי הדין ובעלת רישיון עריכת דין משנת 1996.

שיתוף:
לייעוץ ראשוני עם משרד עו”ד איריס גרבר

השאירו הודעה, מלאו את הטופס ונחזור אליכם בהקדם:

מאמרים נוספים שיעניינו אותך

האם ניתן לבטל הסכם ממון לפני נישואין?

הסכם ממון לפני נישואין משמש כאמצעי משפטי חשוב להסדרת יחסי הרכוש בין בני זוג, אך השאלה שמטרידה רבים היא – האם ניתן לבטל או לשנות

עורך דין צוואות – מדוע חשוב להיעזר במומחה לענייני ירושה

בעולם המשפטי המורכב של ירושות וצוואות, תפקידו של עורך דין צוואות הוא קריטי להבטחת רצונותיו של המצווה ולמניעת סכסוכים עתידיים. צוואה היא מסמך משפטי רב-חשיבות

זכויות האישה בגירושין עם ילדים

תהליך הגירושין נחשב לאחד האתגרים המורכבים ביותר שאישה יכולה לחוות, בעיקר כאשר מעורבים בו ילדים משותפים. הבנת זכויות האישה בגירושין עם ילדים הינה קריטית, זאת

חלוקת רכוש בגירושין

כאשר ברית הנישואין מגיעה לקיצה היא מלווה ברגשות מעורבים, במיוחד כשמגיעים לשלב בו צריך לבצע חלוקת רכוש בגירושין. זוהי סוגיה מורכבת מבחינה פיזית ונפשית כאחד,

הסכם ממון לפני נישואין – המדריך המלא 2025

הסכם ממון לפני נישואין הינו מסמך משפטי חשוב במיוחד, המעניק נחת ושלווה לזוגות רבים, זאת בכל הקשור לעתידם הכלכלי במקרה שהנישואים יגיעו לסופם. מעבר להיותו
Skip to content