הסכמי ממון

בניגוד לשנים קודמות, המציאות הישראלית מתעדכנת לסטנדרטים בינלאומיים ומיישרת קו עם לא מעט מדינות ליברליות יותר. תפיסת מוסד הנישואין משתנה גם היא ללא היכר, אולם נדמה כי הצורך בהתקשרות ובזוגיות עובר גם דרך שינויים אלו. ניתן לראות בהסכמי ממון דוגמא לניהול יחסים בין בני זוג. אלו הינם הדרך העכשווית של בני זוג לקשור עצמם בהסכם כתוב – חוזה הסכם ממון. הסכם ממון נערך בין שני בני הזוג בין שאלו נשואים ובין שלאו, בין שהם מאותו מין ובין שלאו. ההסכם נערך בהתאם לרצון והבחירה האישית של השותפים לו.

להסכמי ממון בין בני זוג היבט משפטי תקף לכל דבר ולפיכך יותר רק במקרה שבו בני הזוג בוחרים להיפרד או במקרה של פטירה חו"ח. בשל חדשנותו של הסכם הממון בחברה, ריכזנו חמש עובדות מרכזיות ומהותיות הנוגעות למגוון הסכמי ממון, שאינן ידועות כלל לרוב הציבור.

חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג – 1973 (להלן:"החוק"), חל על כל הזוגות שנישאו מיום 1.1.74 ואילך.

סעיף 1 לחוק קובע כי:"הסכם ממון זהו הסכם בין בני זוג המסדיר יחסי – ממון שביניהם (להלן – הסכמי ממון), ושינוי של הסכם כזה, יהיו בכתב".

 

מה זה הסכם ממון

זהו הסכם המסדיר את רכושם וממונם מכל סוג שהוא, של הצדדים, וחייב להתבצע בכתב. הטעם לכך, הינו חשיבותו וחשיבות תוכנו. רצוי כי ההסכם ינוסח על ידי עורך דין המתמחה בדיני משפחה ועל ההסכם להיות הסכם מקיף, בעל ניסוח ברור ולהכיל את כל העניינים שעתידים להכלל במסגרת הנישואין.

 

מהי ברירת המחדל כשאין הסכם ממון?

חשוב להבין, כי במידה ואין הסכם ממון, הרי שנקודת המוצא היא כי יש שיתוף מלא בנכסי בני הזוג ממועד הנישואין וכי עם פקיעתם, כל הרכוש יחולק בחלקים שווים בין הצדדים. ועל כן, ככל שחפצים להגן על הרכוש שמביאים לנישואין- רצוי מאוד לערוך הסכם ממון, שכן אחרת, כל הרכוש והכספים, יתחלק בחלקים שווים עם פקיעתם.

 

מהי מטרתו של הסכם ממון?

ובכן, מטרתו של הסכם הממון, היא להסדיר את נושא הממון בין בני זוג. לא כל זוג צעיר שעומד להנשא זקוק לכך. אולם, אם מישהו מבני הזוג, מביא לנישואין סכום כסף או רכוש, הגבוה בצורה משמעותית מבן הזוג האחר, אזי רצוי כי יבטיח את רכושו וממונו, במקרה של פרידה חלילה, על ידי הסכם הממון. בני זוג צעירים, שלאף אחד מהם אין רכוש, אינם זקוקים להסכם ממון.
במידה ושני הצדדים מביאים עימם לנישואין נכס או כספים בערך דומה, רצוי לערוךהסכם ממון.

הסכמי ממון בין בני זוג

 

מה כולל הסכם ממון ?

יש לכלול בהסכם רכוש קיים, רכוש עתידי והסדרת חלוקה בעת פירוק הנישואין. יש כאלו אשר אף מכלילים בהסכם הממון את נושא משמורת הילדים העתידים להגיע ואת נושא המזונות למקרה של פירוד חלילה. הסכם הממון צריך להכיל את פרטי הצדדים, מועד הנישואין הקרב, אם טרם נישאו או מועד הנישואין אם נישאו. כמו כן על הסכם ממון להכיל את פרטי הרכוש אשר הי בבעלות כל אחד מהצדדים לפני הנישואין ובאלו פרטי רכוש מעוניין הוא בהפרדה רכושית. כמו כן, חשוב לציין מה ייעשה ברכוש המשותף שנרכש ממועד הנישואין ואילך, מה ייעשה בהכנסות הצדדים וכד'.

מדוע נכון לערוך הסכם ממון? הסכם זה יכול לחסוך בעתיד, במקרה של פירוד חלילה, הרבה מלחמות מיותרות. כאשר הכל מוסדר וידוע מראש ובעצם קיבל תוקף של פסק דין, הדבר מונע (לרוב) פניה לבית המשפט במקרה של פירוד, מאחר והכל מוסדר מראש ובעל תוקף של פסק דין.

המידע המוצג באתר זה הינו מידע כללי בלבד ואינו מהווה יעוץ או חוות דעת משפטית.

תהליך אישור הסכם ממון על ידי בית המשפט  או בית הדין הרבני המוסמך

על בני זוג נשואים- לאשר את הסכם הממון בבית המשפט לענייני משפחה ורק אז הוא מקבל תוקף. בני זוג שאינם נשואים, אינם חייבים לאשר את הסכם הממון בבית המשפט אלא יכולים לערוך אותו אצל נוטריון, אולם מומלץ ביותר כי גם בני זוג שאינם נשואים, יאשרו את ההסכם בבית המשפט ויקבלו תוקף של פסק דין. כך יהיה קשה יותר לטעון כנגד תקפות ההסכם בעתיד.

מאחר והסכם ממון כה חשוב, הוא צריך להיות מפורט ככל הניתן ולהכיל כמה שיותר מידע.
חשוב מאוד לערוך הסכם כזה אצל עורך דין לענייני משפחה בעל נסיון בהכנת הסכמים כאלו.

 

סעיף 2 לחוק, קובע כי הסכמי ממון טעונים את אישורו של בית המשפט לעניני משפחה או את אישורו של בית הדין הרבני המוסמך.

סעיף 3 לחוק קובע כי אישור שכזה, לא יינתן אלא לאחר שאותה ערכאה משפטית שאישרה ונתנה תוקף של פסק דין לאותו הסכם, נוכחה לדעת כי ההסכם ו/או השינוי לו נעשה על ידי בני הזוג בהסכמה חופשית ותוך הבנת משמעותו ותוצאותיו.

הטעם לכך, הינו, כאמור, חשיבותו של הסכם הממון בחיי הצדדים לו, ומכאן ההכרח לוודא מעבר לכל ספק כי נעשה בהסכמה, ותוך הבנת המשמעויות הנלוות לו.

פועל יוצא מכך, הוא כי בית המשפט לעניני משפחה או בית הדין הרבני המוסמך, לא ישנה בנקל הסכם ממון שאושר וניתן לו תוקף של פסק דין.

זוג שחותם על הסכם ממון לאחר שנישא- חייב לאשר הה,סכם בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני על מנת שיקבל תוקף. בני זוג שחותמים על ההסכם טרם הנישואין, יכולים לאשר הסכם גם בפני נוטריון. אנו ממליצים בכל מקרה לאשר בפני בית המשפט.

 

תשלום דמי מזונות | משרד עורכת הדין לענייני גירושין איריס גרבר

 

 ידועים בציבור ועורך דין המתמחה בהסכמי ממון ?

חשוב לדעת כי גם בני זוג שלא נישאו ואינם מתכוונים להנשא אולם הם ידועים בציבור, רצוי מאוד כי יערכו הסכם ממון המסדיר את ההפרדה הרכושית, ככל שהם מעוניינים בכזו. שכן, נקודת המוצא היא כי בין ידועים בציבור חלה חזקת השיתוף, לפיה, כל רכוש שנצבר במהלך החיים המשותפים, שייך לשני הצדדים.

כך למשל, במקרה שהיה, בו בני זוג, היו ידועים בציבור במשך 6 שנים. לגבר היתה דירה הרשומה על שמו, בה התגוררו הצדדים. כשנפטר הגבר, באו ילדיו לממש את הצוואה, לפיה הוריש להם את דירתו. אולם, בת הזוג, הגישה תביעה לבית המשפט, ותבעה מחצית מהדירה, בתור ידועה בציבור שלו. מאחר ולא היה הסכם ממון, בית המשפט אכן פסק כי היא זכאית למחצית הדירה ואילו ילדיו ירשו רק את מחצית הדירה.

 

הקשר בין הסכם ממון וצוואה

חשוב לציין כי אדם יכול להוריש רק מה ששייך לו ועל כן, חשוב לערוך גם הסכם ממון וגם צוואה. למשל, אם אדם הוריש בצוואה לילדיו את דירתו, אולם מספר שנים טרם מותו הוא חי עם ידועה בציבור, ייתכן מאוד כי היא תזכה בתביעה למחצית בלעות בדירה ואזי ילדיו יירשו בהתאם לצוואה רק את החלק שלו, בהתאם לחוק הירושה. על מנת להסדיר זאת- חשוב לערוך הסכם ממון.

עריכת הסכמי ממון בנישואין שניים

הסכמי ממון נדרשים אף ביתר שאת, בפרק ב' של הנישואין. שאז מעורבות כבר משפחות שלמות בעניין ויש להבטיח את זכויות הילדים מפרק א' ואת זכויות הילדים מפרק ב'.

עריכת הסכמי ממון - משרד עו''ד איריס גרבר

 

סוגי הסכמי הממון

הסכם ממון יכולים להיות הסכים שנכרתו לפני הנישואין או שאושרו במסגרת הליכי גירושין. הסכמי גירושין, הינם הסכמים שאושרו בפסק דין לגירושין ודינם כדין הסכמי ממון.

בהתאם לחוק, בני זוג שלא ערכו הסכם ממון, יראו אותם כמסכימים להסדר איזון המשאבים הקבוע בחוק.

הסכמי ממון נעשים בדרך כלל כדי להבטיח לכל אחד מהצדדים כי הרכוש שרכש וקיים ברשותו טרם נישואיו, יישאר שלו ובבעלותו ו/או למען יצירה של הפרדה רכושית בין בני הזוג, מקום בו צד אחד הביא רכוש רב יותר ממשנהו.

הסכם טרום נישואין:

מטרתו של הסכם טרום נישואין  הוא להסדיר  את עינייניהם הכספיים , או כל ענינן אשר יכול להיות במחלוקת.

הסכם לאחר נישואין:

הסכם שנחתם לאחר שבני הזוג נישאו. זמן קצר או זמן ארוך לאחר הנישואין בעקבות קבלת ירושה או רכישת נכס או קבלת כספים או רכוש במתנה.

הסכם בהליך גירושין:

לעיתים, כאשר בני זוג מצויים בהליך גירושין, משכילים עורכי הדין והצדדים להגיע להסכמות כוללות בנושא חלוקת הרכוש, החובות, המשמורת, זמני השהות והמזונות ובכך מייתרים בעצם הליך משפטי ממושך ויקר.

הסכם ממון בנישואין פרק ב':

כאשר צדדים נכנסים לפרק ב' בחיי הנישואין ונישאים מחדש, ניתן ורצוי להסדיר את אופן הבעלות ברכוש כל אחד מהצדדים, אותו הביא לנישואין, במהלך הנישואין וחלילה במקרה של פירוק. כמו כן ניתן להסדרי את אופן התנהלות הצדדים במהלך חיי הנישואין מבחינת הוצאות שוטפות, רכישות שונות וכד' במהלך חיי הנישואין. מהצדדים

הסכם בין ידועים בציבור:

בני זוג הגרים יחד כידועים בציבור, אשר אינם מעוניינים להנשא או אינם יכולים להנשא, בשל מגבלה דתית (כגון כהן וגרושה), רצוי כי יערכו אף הם הסכם ממון, אשר יסדיר את ענייני הרכוש ביניהם, ההכננסות, ההוצאות וכד' ויאשרו אותו בבית המשפט.

הסכם על ירושה עתידית:

לא ניתן להוריש רכוש באמצעות הסכם ממון! רכוש ניתן להוריש רק באמצעות צוואה. כן ניתן לקבוע כי ירושה שיקבל מי מהצדדים, תהיה שייכת לו בלבד (דבר שממילא מוסדר בחוק).

5 עובדות שלא ידעתם על הסכמי ממון

1. עורך דין משפחה המתמחה בחוזים ובהסכמי ממון :

בשנים האחרונות הולך ועולה אחוז המתגרשים בישראל. בין אם מדובר בטרנד מקומי ובין אם בטרנד בינלאומי הרי שיש צורך בעיגון הסכמים רלוונטיים לאור הסטטיסטיקות. על מנת להבטיח את תקפות ההסכם חשוב לפנות אל עו"ד הסכמי ממון המתמחה בחוזים אלו ובנישה של דיני המשפחה. הסכם ממון מורכב אף יותר מהסכם רכישה או מכירה של דירה ולכן ישנה חשיבות מירבית בבחירת עורך הדין המטפל בחוזה.

2.הסכמי ממון תקפים רק לאחר אישור גורים חיצוניים:

שלא כמו חוזים רבים אחרים התקפים משפטית באישורם של השותפים בו, הסכמי ממון בין בני זוג דורשים את אישורם של גורמים חיצוניים. החוזה יהיה תקף בהחלטה של בית משפט לענייני משפחה, החלטה של רשם הנישואין, נוטריון מוסמך או בית דין רבני. יצירת הסכם ממון מבטלת כל חוזה קיים קודם ולכן יש לשקול אותה בכובד ראש. בתחום של הסכמי ממון פסקי דין הם הקובעים את ההלכה.

עו"ד הסכם ממון - משרד עו''ד איריס גרבר

3. איזה גוף מאשר הסכם ממון שנחתם לפני החתונה והסכם ממון שנחתם אחרי החתונה

בניגוד לחוזים אחרים, יכולים להיחתם הסכמי ממון לפני נישואין או לאחריהם, יהיו אלו תקפים בשני המקרים. במידה ונכתב ההסכם לאחר הנישואים יהיה החוזה תקף רק באישור של בית המשפט לענייני המשפחה או על ידי בית הדין הרבני.

4. עורך דין משפחה יערוך את הסכם הממון באופן אישי  לכל מקרה ומקרה

מאחר ומדובר בהסכם מורכב ומשמעותי בעל השלכות ארוכות טווח, ינוסח כל הסכם לגופו ברוב המקרים. רצונם של בני הזוג משתנה גם הוא ממקרה למקרה, גורם המשפיע רבות על אופי עריכת ההסכם.

5. האם  עורך דין גירושין יכול לבטל הסכם ממון ?

בהיבטים רבים חוזה הסכם ממון דומה לחוזים אחרים. כמו כל חוזה אחר, על מנת לבטלו חייב אחד השותפים בו להוכיח סיבה הגיונית לביטול. כדי לבטל הסכמי ממון, פסקי דין נדרשים מהערכאות המתאימות. סיבה זו יכולה להיות מרמה או הטעיה, טעות או כל פגם מהותי אחר בהסכם. מאחר ומדובר במסמך משפטי על ההוכחות להיות אמינות ומשכנעות, שאחרת ההסכם לא יבוטל.

מתי לעשות הסכם ממון?

מומלץ ביותר, לחתום על הסכמי ממון לפני נישואין, כאשר לצד אחד יש רכוש רב יותר מלצד האחר וכן כאשר בני זוג נישאים בשנית, ואחד הצדדים או שניהם, מביאים לנישואים השניים, רכוש, אשר ברצונם להשאיר לעצמם, מבלי לשתף את בן הזוג השני.

כאמור, הסכם ממון לפני נישואין, ניתן לאשר או בפני נוטריון, עורך דין הסכם ממון, בפני רושם הנישואין, אולם הרצוי ביותר הוא לאשרו בבית המשפט לענייני משפחה.

מדוע נדרש ייעוץ משפטי לקראת חתימה על הסכם ממון: עת בני זוג מחליטים לחתום על הסכמי ממון, הרי שעליהם לפנות אל עורך דין גירושין המתמחה בתחום דיני המשפחה והינו בעל נסיון רב בהכנת הסכמים מהסוג האמור. את ההסכם יש לנסח בבהירות, בדייקנות ובמקצועיות רבה, באמצעות עורך דין מיומן, כדי למנוע בעתיד בעיות ו/או חילוקי דיעות ו/או פרשנויות שונות.

האם ניתן לבטל הסכם ממון?

עריכת הסכן ממון בין בני זוג, נשואים או מוכרים בציבור, נחשבת כיום לעניין שבשגרה כמעט ויותר ויותר זוגות בוחרים לבצע זאת ולו כדי למנוע את המורכבויות הרבות והלא נעימות, העשויות לצוץ במקרים של פרידה או גירושין. מטרתו העיקרית של הסכם בין בני זוג, הסכם ממון כזה, היא להסדיר את כל ענייני הרכוש בין הצדדים המעורבים בכך, ובמיוחד במקרים בהם ישנם פערים כלכליים משמעותיים ביניהם (כאשר צד אחד מביא אתו ממון רב מאד לזוגיות, בעוד שצד שני פחות). הסכם הממון, עליו חותמים הצדדים, משמש כמעין תעודת ביטוח, הנכנסת לתוקפה במקרים של פרידה או הליך גירושין. כל עוד השניים נשואים או נמצאים בזוגיות, הוא נטול משמעות.

באילו מקרים ניתן לבטלו?

ישנם מספר מצבים המצדיקים ביטול של הסכם ממון. בכל מקרה, כל ביטול שכזה מצריך סיוע של עורך דין הסכם ממון כדי לשמור על זכויותיהם של כל הצדדים המעורבים בכך. בעזרת עו"ד הסכם ממון ניתן לבחון לעומק את הסוגיות המשפטיות הרלוונטיות ולצלוח את ההליך. על מנת לבטל הסכם שכזה יש להוכיח כי התקיים אחד או יותר מכמה מצבים, המצדיקים את ביטולו. אחת הסיבות לביטול ההסכם בעזרתו של עורך דין הסכם ממון היא פגמים באישורו. על פי חוק יחסי הממון יש לאשר את הסכם הממון בבית המשפט לענייני משפחה או בבין הדין הרבני. רק לאחר שאושר ההסכם הוא נכנס לתוקף וניתן יהיה לממשו בעת הצורך. יחד עם זאת, כאשר בית המשפט, שאליו הוגש ההסכם, לא השתכנע כי הצדדים המעורבים בחתימה עליו (צד אחד או שניהם) לא הבינו את המשמעות העמוקה שלו ואולי לא חתמו עליו מרצונם החופשי, ניתן יהיה לבטלו.

על פי חוק החוזים ניתן לבטל הסכם או כל חוזה אם לא נחתם בדרך המקובלת או בתום לב. ניתן להגיש תביעה לצורך ביטול הסכם הממון אם אפשר להוכיח כי ישנם פגמים בגופו וכי מדובר במצב של העדר תום לב והגינות ואי גילוי נאות מצדו של בן הזוג. על הסכם הממון להיחתם, ובדומה לכל הסכם אחר, בהגינות וביושר ועל שני הצדדים לקבל את כל הנתונים הנדרשים לפני החתימה. אם ההליך עצמו נעשה שלא באופן הזה יכול אחד הצדדים לטעון שהוא נחתם מתוך מצוקה או בהעדר תום לב ולבקש לבטלו. בנוסף, אם הוכיח הצד המבקש לבטלו כי חלה טעות (אי גילוי עובדות) בהליך ואלמלא אותה טעות הוא לא היה מתקשר בהסכם, הוא יוכל לבקש לבטלו.

לעשות זאת נכון

תביעת ביטול הסכם ממון תוגש לבית המשפט בעזרתו של עורך דין גירושין, המייצג את הצד המבקש לבטלו. עורך דין זה יצרף לבקשה את כל הטענות וכל ההוכחות המצדיקות את ביטולו של ההסכם ויפעל למען שמירת מלוא זכויותיו של הלקוח.

חשוב לציין כי בעת האחרונה, זוגות רבים חותמים על הסכמי ממון הכוללים התחייבות לכבוד הדדי. המדובר בסעיפים המנסים למנוע סרבנות גט מצד מי מהצדדים. כמובן שעל עורך דין גירושין לדעת כיצד לנסח את הסעיפים הללו על מנת שיהיו תקפים מבחינה משפטית ומבחינה הלכתית.

 

המידע המוצג באתר זה הינו מידע כללי בלבד ואינו מהווה יעוץ או חוות דעת משפטית

 

עו"ד איריס גרבר

עורכת דין ונוטריון, איריס גרבר, הינה עורכת דין מומחית בתחום דיני המשפחה, על כל תחומיו השונים, בעלת תואר ראשון בכלכלה וקרימינולוגיה B.A ובעלת תואר ראשון במשפטים LL.B מטעם אוניברסיטת בר אילן, חברה בלשכת עורכי הדין ובעלת רישיון עריכת דין משנת 1996.

עוד תחומי התמחות

עורכת דין ונוטריון איריס גרבר הינה בעלת ניסיון עשיר של טיפול במאות תיקים,
וייצוג גברים ונשים, בתחום דיני המשפחה, לגווניו השונים כגון

לחוות דעת מקצועית ואישית ללא התחייבות

לייעוץ ראשוני עם משרד עו”ד איריס גרבר

השאירו הודעה, מלאו את הטופס ונחזור אליכם בהקדם:

טלפון: 050-2317815

Skip to content