הפחתת מזונות במשמורת משותפת

ככלל, כאשר הורה אחד נקבע כהורן משמורן בלעדי על ילדיו, כי אז מוטלת החובה על ההורה שכנגד, בדרך כלל על האב, לשאת במזונותיהם.

מזונות הילדים נקבעים על ידי בית המשפט לעניני משפחה בהתאם להלכות השונות ובהתאם לפסיקות המשפטיות המשתנות.
כנאמר, עד גיל 6 שנים, קיימת חובה על האב היהודי לזון את ילדיו בהתאם לדין העברי עד כדי כיסוי מלא של צרכיהם ההכרחיים, וזאת כמובן אף אם המדובר במשמורת משותפת.

בית המשפט העליון קבע ביום 19.7.17, כי ביחס למזונות ילדים קטינים בגילאי 6-15 שנים, עת מתקיימת בפועל משמורת משותפת של ההורים על ילדיהם הקטינים, בוטלה חובתו האבסולוטית של אב לזון את ילדיו הקטינים בגילאים אלו בכל צרכיהם ההכרחיים, ונקבע כי בגילאים הנ"ל חבים שני ההורים באופן שווה במזונות ילדיהם מדין צדקה.

בכך, אימץ בית המשפט העליון, פרשנות הלכתית מוכרת, לפיה בגילאים הללו, מוטל חיוב תשלום המזונות על שני ההורים מבחינת דין צדקה. כלומר, חיובו של כל הורה ייקבע על פי מרכיבים שונים, לרבות – גובה שכרם, הוצאותיהם, מספר הימים בהם שוהים עם ילדיהם ועוד.
מכאן, שבמצב בו מתקיימת משמורת משותפת של ההורים על ילדיהם, יש ממש בטענה לפיה יש לבצע חישוב מזונות ילדים שייקח בחשבון ענין זה. כלומר, יש לבצע הפחתת מזונות במשמורת משותפת.

שיעור ההפחתה וחישוב מזונות ילדים במקרה של משמורת משותפת הינו מגוון ומשתנה ממקרה למקרה.
עד כה ולפני פסק הדין של בית המשפט העליון, נעו ההפחתות בשיעורים של בין 25 אחוז ועד ל – 50 אחוז ביחס למזונות במקרה של משמורת שאינה משותפת.

חלוקת רכוש בין בני זוג

כיום, לאחר מתן פסק הדין המהפכני הנ"ל בחס לילדים בגילאי 6-15 שנים, נוצר מצב בו בהחלט יכול ויווצר מצב בו אב לא ישלם כלל מזונות לילדיו, וכל הורה יממן הוצאות הילדים עת מצויים אצלו. זאת, עם תוספות שונות של תשלום מחצית הוצאות חריגות.

מכאן, שאין כל ספק כי במצב של משמורת משותפת יש לבצע הפחתה כלשהיא בחיוב המזונות, שכן לוקחים בחשבון כי אותו הורה שלא שהה עם הילדים באופן ניכר עד כה, מקבלם אליו לזמני שהייה נרחבים יותר וממילא יש לו הוצאות נוספות בגין כך.

המשמעות של משמורת משותפת לילדים אצל הוריהם, כרוכה באחריות מוגברת מצד ההורים וכמובן בתוספת של הוצאות כספיות מצד אותו הורה, שיש צורך לקחת אותם בחשבון בעת חישוב מזונות ילדים במצב של משמורת משותפת.

הפחתת מזונות במשמורת משותפת בגילאים 6-15 אמורה להתבצע בהתאם לעקרונות אותו פסק דין מהפכני שניתן ביום 19.7.17 על ידי בית המשפט העליון.

למעשה, החלוקה בין ההורים תיקבע בהתאם ליכולותיהם הכלכליות היחסיות מכלל המקורות העומדים לרשותם, לרבות שכר עבודה.

ראו גם: משמורת משותפת

עו"ד איריס גרבר

עורכת דין ונוטריון, איריס גרבר, הינה <a style="color: #AA8B3C !important; text-decoration: underline;" href="/">עורכת דין מומחית בתחום דיני המשפחה</a>, על כל תחומיו השונים, בעלת תואר ראשון בכלכלה וקרימינולוגיה B.A ובעלת תואר ראשון במשפטים LL.B מטעם אוניברסיטת בר אילן, חברה בלשכת עורכי הדין ובעלת רישיון עריכת דין משנת 1996.

שיתוף:
לייעוץ ראשוני עם משרד עו”ד איריס גרבר

השאירו הודעה, מלאו את הטופס ונחזור אליכם בהקדם:

מאמרים נוספים שיעניינו אותך

האם ניתן לבטל הסכם ממון לפני נישואין?

הסכם ממון לפני נישואין משמש כאמצעי משפטי חשוב להסדרת יחסי הרכוש בין בני זוג, אך השאלה שמטרידה רבים היא – האם ניתן לבטל או לשנות

עורך דין צוואות – מדוע חשוב להיעזר במומחה לענייני ירושה

בעולם המשפטי המורכב של ירושות וצוואות, תפקידו של עורך דין צוואות הוא קריטי להבטחת רצונותיו של המצווה ולמניעת סכסוכים עתידיים. צוואה היא מסמך משפטי רב-חשיבות

זכויות האישה בגירושין עם ילדים

תהליך הגירושין נחשב לאחד האתגרים המורכבים ביותר שאישה יכולה לחוות, בעיקר כאשר מעורבים בו ילדים משותפים. הבנת זכויות האישה בגירושין עם ילדים הינה קריטית, זאת

חלוקת רכוש בגירושין

כאשר ברית הנישואין מגיעה לקיצה היא מלווה ברגשות מעורבים, במיוחד כשמגיעים לשלב בו צריך לבצע חלוקת רכוש בגירושין. זוהי סוגיה מורכבת מבחינה פיזית ונפשית כאחד,

הסכם ממון לפני נישואין – המדריך המלא 2025

הסכם ממון לפני נישואין הינו מסמך משפטי חשוב במיוחד, המעניק נחת ושלווה לזוגות רבים, זאת בכל הקשור לעתידם הכלכלי במקרה שהנישואים יגיעו לסופם. מעבר להיותו
Skip to content