בדיקת מסוגלות הורית הינה בדיקה, אשר כשמה כן היא, בדיקה אשר בודקת את יכולתו של הורה או הורים, לשמש כהורה משמורן על ילדיהם והכיצד תיקבע המשמורת.
במקביל לבדיקה זאת, בית המשפט, בדרך כלל, ממנה פקידת סעד שתערוך תסקיר מטעמה ותגבש המלצותיה שלה לענין זהות ההורה המשמורן.
מתי בדיקת מסוגלות הורית נחוצה?
בדרך כלל בדיקה כזאת מבוצעת בעת שההורים מצויים בעיצומן של הליכים משפטיים ונדרשת החלטה לענין מי ייקבע כהורה המשמורן. בדיקה כזאת נדרשת גם לשלול טענות מצד מי מההורים כלפי משנהו, באשר ליכולתו של הורה לתפקד כהורה.
מה נבדק בדרך כלל בבדיקת מסוגלות הורית?
המומחה אשר ממונה על ידי בית המשפט לצורך בדיקת מסוגלות הורית בדרך כלל גם קובע מהן הזכויות של ההורה שייקבע כי לא יהווה כהורה המשמורן, לרבות קובע מהן הסדרי הראיה וביקורים והיקפם של אלה.
לצורך הבדיקה, בדרך כלל, מתבקש אותו מומחה לבדוק ולאבחן את ההורים והקטינים, מגוון של בדיקות – פסיכיאטריות, פסיכולוגיות ולעיתים אף בדיקות קליניות ובדיקות אינטראקציה ואחרות, לצורך הבטחת מירב הדיוק של חוות הדעת.
המומחה אף מעריך מהם צרכי הילדים ואת מידת התאמתו של כל הורה לספק צרכים אלה.
עוד יתבקש המומחה לבדוק ולהעריך מהם הנזקים הצפויים לקטינים למול התועלות, שבמסירתם לכל הורה.
בנוסף, יתייחס המומחה, בדרך כלל, גם לשאלת היתרונות והמגבלות אצל כל הורה במסוגלותו ובהתאמתו להעניק לילדיו יציבות, המשכיות, בטחון וכו', וכן יבדוק האם צפוי לילד סיכון היה ויימסר למשמורת הורה זה או אחר.
עוד בודק המומחה את הקשר בין כל אחד מהקטינים לכל הורה, וכך בעצם לבצע את ההחלטה הקשה בנושא משמורת ילדים.
מגיל מסוים, אף מבקש המומחה את עמדת הילדים ורצונם באשר לקביעת המשמורת ומברר האם המדובר ברצון אמיתי.
עוד נבדק האם ההורה המבקש את המשמורת על ילדו, אכן תם לב ברצונו או שמא המדובר במניעים זרים (רצון להפחית מזונות וכו')
עוד נלקח בחשבון האם למי מהצדדים קשר עם משפחה מורחבת, מהי יכולתו הכלכלית של אותו הורה, היכן מתגורר, מהי מידת הקשרים החברתיים של ההורה עם אחרים, ושל הקטינים עם אחרים, האם אותו הורה נישא שוב ו/או האם יש לו ילדים נוספים והשפעת כל אלה על הילדים.
תוצאות והשלכות של בדיקה למסוגלות הורית
חשוב להבין כי תוצאות הבדיקה הינן חשובות ביותר ועשויות להכריע גורלות של ילדים קטנים וכמובן של הוריהם.
בדיקה זאת אינה בדיקה שכיחה, יקרה, ומבוצעת על ידי צוות מקצועי שמורכב ממומחים בתחומים שונים, ואשר ניזון מכל אינפורמציה רלוונטית, לרבות – דוחו"ת פסיכולוגיים, תסקירים וכו'.
הדו"ח מוגש לעיונו של בית המשפט לעניני משפחה הדן בתיק ולעיון של הצדדים. הצדדים רשאים לבקש לחקור את עורך הדו"ח, לברר עמו פרטים שונים ולשאול אותו שאלות שונות בנושא משמורת ילדים ועוד, ובסופו של דבר, בית המשפט אמור לפסוק, ולהשתמש בדו"ח ככלי עזר, יחד עם כלי עזר נוספים כמובן, לצורך פסיקתו.