למי כדאי לעשות צוואה?

עריכת צוואה

לייעוץ ראשוני

התקשרו 03-922-8352 או השאירו פרטים:

תוכן עניינים

כל אחד שואל את עצמו האם כדאי לו לעשות צוואה ולמה היא תועיל?

התשובה היא, שאדם שאין לו כלל רכוש, אין צורך מיידי שיעשה צוואה אולם אדם שיש לו רכוש ואפילו רק דירה- מומלץ ביותר כי יעשה צוואה שכן אנו רוצים לקבוע מה יקרה עם הרכוש שלנו לאחר מותנו.

הרכוש של אדם שלא עשה צוואה, מחולק לפי חוק הירושה. חוק זה קובע שלושה מעגלים

הראשון, בניו של המוריש, אשר מתחלקים שווה בשווה בכל הרכוש. אם ילדי המוריש נפטרו אך השאירו צאצאים, יעבור חלקו של כל ילד לצאצאיו. כשהמוריש לא השאיר ילדים או נכדים,

עוברים למעגל השני, הרכוש עובר להורי המוריש, או לצאצאי ההורים אם הם אינם בחיים. אם לא נשארו יורשים מהמעגל השני, עוברים למעגל השלישי, הורי הוריו וצאצאיהם.

כל זה נכון אם המוריש לא היה נשוי או לא היה חי עם בן/בת זוג. כשיש לנפטר אשה וילדים, האשה יורשת מחצית מהעיזבון והילדים יורשים את המחצית השניה. הרכוש שהיה בתוך הדירה והרכב הפרטי עובר כולו לאשה. חוק הירושה קובע מה קורה עם רכוש הנפטר אם אין ילדים וכו'.

אם כן חוק הירושה הוא בעצם "ברירת המחדל" אשר מופעלת כשאין צוואה. ברוב המקרים, הישראלים מעוניינים בהסדר אחר, שאינו בדיוק לפי חוק הירושה.

לדוגמא, משפחה ישראלית ממוצעת, הורים ושני ילדים. לרוב, הבעל מעוניין שכל רכושו יעבור לאשתו והאשה מעוניינת שכל רכושה יעבור לבעל, ורק לאחר מות בן הזוג, יתחלק הרכוש בין הילדים, וזאת כדי לא ליצור מחלוקות על ניהול הרכוש בין הילדים לבין ההורה שנשאר בחיים וגם כדי לא ליצור תלות של ההורה החי, בילדים. במקרה זה חייבים בני הזוג לכתוב צוואה רגילה או צוואה הדדית, דהיינו, בני זוג מורישים אחד לשני את כל רכושם אם ימות לפניו. כמובן שצריך לפרט מה יעשה עם הרכוש לאחר ששני בני הזוג ילכו לעולמם.

המצב מסתבך יותר כאשר מדובר בזוגות שהתגרשו ונישאו מחדש ולכל אחד יש ילדים מנישואים ראשונים וכן ילדים משותפים. בכל מקרה מורכב כזה עדיף לכתוב צוואה. כדי שהרכוש יתחלק בדיוק כפי שהמוריש רוצה.

זוג שמצב היחסים ביניהם אינו טוב או מצוי בהליכי גירושין, רצוי מאוד להכין צוואה, מפני שאם אחד מבני הזוג ימות טרם הגירושין, יעבור הרכוש לבן הזוג איתו מסוכסך. סביר להניח כי אדם העומד בפני גירושין או פירוד יחפצו להבטיח את עתיד ילדיהם או להבטיח חלק מהרכוש לבן הזוג העתידי עימו עתיד לחלוק את חייו. צוואה תבטיח כי הרכוש לא יפול לידיו של בן הזוג שהפסיק להיות אהוב בנוסף, נמנע הגעה אל משרד עו"ד פלילי במקרים חריגים.

עריכת צוואה רצויה מאוד כאשר בן אדם חי עם ידוע/ה בציבור כאשר הוא עוד נשוי לבן זוגו הרשמי וטרם הצליח להשיג את הגט. במצב כזה, החוק קובע כי היורש הוא בן הזוג החוקי ולא הידוע/ה בציבור. ניתן לשנות הוראה חוקית זו על ידי עריכת צוואה שבה אדם מוריש את רכושו לידוע/ה בציבור שלו במקום לבן זוגו.

על ידי עריכת צוואה יכול המוריש לממש את רצונו, למנוע סכסוכים בין היורשים ולעיתים לבצע בעצם מעין תכנון מס. למשל, אדם שיש לו 3 דירות ו-3 ילדים, אם לא יעשה צוואה, כל אחד מהילדים ירש 1/3 דירה ואם הילדים ירצו לממש הדירות יהיה עליהם לשלם סכומי מס גדולים. לעומת זאת, אם המוריש יוריש בצוואה כל אחת מהדירות לכל ילד, הדבר יחסוך כספים רבים ליורשים.

צוואה היא הכרח במקרה בו חיים בני זוג כידועים בציבור.

מקרה נדיר יותר שבו נדרשת צוואה, הוא מקרה של לידת ילד מזרע שנשאב מאדם לאחר מותו. לפי החוק, אדם יכול לרשת את אביו רק אם נולד תוך 300 ימים מיום מותו של האב. במקרה של שאיבת זרע, יכול להוולד ילד גם כמה שנים לאחר שהאב נפטר ואז אפילו לא יירש את סבו וסבתו כי אינו נחשב לנכד שלהם. ולכן במקרה כזה חייבים צוואה שבה יסבירו בדיוק איך יתחלק רכושם.

חשוב לציין כי גם אם הרכוש היחיד הקיים הוא דירה הרשומה על שם שני בני הזוג, רצוי ביותר לכתוב צוואה, שכן, אחרת, עם מות אחד ההורים, הילדים יורשים מחצית מהדירה ורשאים לתבוע את פירוק השיתוף ומכירת הדירה, למרות שההורה האחר עדיין בחיים.
טרם כתיבת צוואה, בפרט כשמדובר ברכוש רב, רצוי להיוועץ בעורך דין המתמחה בתחום.

עו"ד איריס גרבר

עורכת דין ונוטריון, איריס גרבר, הינה עורכת דין מומחית בתחום דיני המשפחה, על כל תחומיו השונים, בעלת תואר ראשון בכלכלה וקרימינולוגיה B.A ובעלת תואר ראשון במשפטים LL.B מטעם אוניברסיטת בר אילן, חברה בלשכת עורכי הדין ובעלת רישיון עריכת דין משנת 1996.

המידע המוצג באתר זה הינו מידע כללי בלבד ואינו מהווה יעוץ או חוות דעת משפטית.

שיתוף:

התקשרו 03-922-8352 או השאירו פרטים: