אחריות הורית וזמני שהות

אחריות הורית וזמני שהות

מה זו אחריות הורית (משמורת בעבר)?

אנשים רבים שואלים "מה זו משמורת משותפת"? ובכן, עד לחודש 1/21, משמורת ילדים היתה הגדרה משפטית המגדירה את ההחזקה בפועל של הילדים, כאשר המשמעות של משמורת משותפת היתה, שהילדים מחלקים את זמנם בין ההורים בחלקים שווים לעומת משמורת אצל אחד מההורים, שאז הילדים שהו ימים רבים יותר אצל אחד ההורים.

משמורת-משותפת

משמורת משותפת כפי שתוכלו לברר אצל כל עורך דין משפחה, היתה נחשבת לתיאור מצב בו שני ההורים אחראים לילדים באותה המידה, הגדרה הורית שווה, שהיתה חשובה מאוד על מנת שאחד ההורים לא ינכס לעצמו את הילדים ויסבור כי הם בבעלותו. אחריות זו באה לידי ביטוי בזמני השהות של ההורים עם הילדים במהלך השבוע כאשר בימים בהם הילדים צריכים לשהות אצל הורה מסוים, ההורה אחראי עליהם (אפוטרופוס) במלוא מובן המילה, ולא יכול להטיל על ההורה השני אחריות. מבחינת דמי מזונות, הרי שכאשר נקבעה משמורת משותפת, לפני ההלכה החדשה שנוצרה ביום 19.7.17 (ראו בהמשך), במקרים רבים הופחתו דמי המזונות, כנשנקבעה משמורת משותפת. היקף ההפחתה עמד בעבר על סך של 25%-50% לערך, אולם ביום 19.7.17, נפסק על ידי שבעה שופטי בית המשפט העליון, בפסק דין מהפכני ותקדימי, לפיו במקרה של משמורת משותפת, כאשר להורים הכנסה דומה וכאשר הילדים שוהים זמן שווה אצל כל אחד מההורים- הרי שהאב לא יהא חב לשלם דמי מזונות לידי אם, כאשר מדובר בגילאי 6-15 שנים. מובן שזהו שינוי מהפכני. הפסיקה הורחבה גם למקרים בהם אין משמורת משותפת אלא זמני שהות שוויוניים או כמעט שוויוניים.

אלא שכאמור, בחודש ינואר 2021, הותקנו תקנות חדשות בענייני משפחה ומושג "המשמורת" אינו קיים עוד בהתאם לתקנות החדשות ובטל מהעולם. זהו שינוי מבורך ביותר שמפחית את המתח והמריבות סביב נושא ההגדרה לגבי ההורה המשמורן. אין עוד הגשת תביעות שכותרתן: משמורת ילדים. אמור מעתה : אחריות הורית וזמני שהות

כיום משתמשים במונח אחריות הורית, שהיא למעשה המקבילה למונח "אפוטרופסות". המונח משמורת היה חשוב להורים לצורך קביעת גובה המזונות המשולמים, אלא שכיום, לאור העובדה כי לא קיים עוד המונח "משמורת" ולאחר שלאחריות ההורית, כמו גם לאפוטרופסות, אין השפעה על גובה המזונות, המונח שחשוב הוא: זמני השהות. שכן, חלוקת המזונות בין ההורים, מחושבת לפי יחס זמני השהות ויחס ההכנסות. לכן כיום, גם תסיקירים של עובדים סוציאלים לסדרי דין, עוסקים פחות בהגדרה ויותר בחלוקת זמני השהות ונותנים המלצות לעניין זמני השהות.

חזקת ה"גיל הרך", הינה חזקה, לפיה קטין עד הגיעו לגיל שש שנים יהיה בחזקת אמו. חזקה זאת מבוססת על סעיף 25 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב – 1962. הטעמים לכך הינם פסיכולוגיים ומסורתיים בעיקרם. 

קיימת התנגדות רבה לחזקה זאת ואכן, מונתה ועדה לבדיקת ענין זה, אשר בראשה עמד פרופסור שניט דן. המלצות הועדה פורסמו, ובעיקרן – הדרישה לבטל את חזקת הגיל הרך, וההמלצה לאמץ מודל הקרוי – אחריות משותפת בין ההורים והעמדת טובת הקטינים מעל הכל לצורך קביעת משמורת הילדים.

חזקת ה"גיל הרך", הינה חזקה, לפיה קטין עד הגיעו לגיל שש שנים יהיה בחזקת אמו. חזקה זאת מבוססת על סעיף 25 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב – 1962. הטעמים לכך הינם פסיכולוגיים ומסורתיים בעיקרם. 

קיימת התנגדות רבה לחזקה זאת ואכן, מונתה ועדה לבדיקת ענין זה, אשר בראשה עמד פרופסור שניט דן. המלצות הועדה פורסמו, ובעיקרן – הדרישה לבטל את חזקת הגיל הרך, וההמלצה לאמץ מודל הקרוי – אחריות משותפת בין ההורים והעמדת טובת הקטינים מעל הכל לצורך קביעת משמורת הילדים.

משמורת ילדים משותפת

• המצב המשפטי העכשווי
• במצב המשפטי העכשווי, ועל אף שעדין מתקיימת חזקת הגיל הרך במסגרת הפסיקה הקיימת, הרי שעל בית המשפט לבחון כל מקרה לגופו, וזאת על יסוד השיקול של "טובת הקטין".
בעניין זה רואים שינוי בולט בפסיקות בית המשפט בשנים האחרונות, כאשר המגמה המסתמנת היא שברירת המחדל תהיה אחריות הורית משותפת ורק אם יש סיבה מדוע שלא תהא כזו, יש להוכיח הסיבות לכך.
כיום בתי המשפט כבר אינם ממהרים להיות חותמת גומי של פקידות הסעד ואנו נתקלים ביותר ויותר מקרים בהם ניתנות פסיקות בניגוד להמלצות התסקיר. אנו גם עדים למגמה המתרחבת של פקידות הסעד, להמליץ על זמני שהות שווים, גם עבור ילדים מתחת לגיל 6.
• חזקת הגיל הרך כפופה לעקרון טובת הילד
בית המשפט לענייני משפחה, אשר טובת הילד נר לרגליו, יכול לפסוק במקרים שונים, פסיקות אשר מנוגדות לחזקת הגיל הרך, וזאת מהטעם כי באותם מקרים, יש לסטות ממנה, בשל טובת הילד.
• חזקה זו טרם בוטלה, אולם יש לשער כי גם מונח זה בדרך להיעלם מהעולם ורוב השופטים כבר אינם עושים שימוש בחזקה זו.

חשוב מאוד אם כן לשים לב, שאם אחד הצדדים מגיש תביעה למשמורת, לבקש לדחות התביעה על הסף מאחר ולא קיימת עילה כזו עוד בתקנות החדשות. כמו כן, יש לשים לב כי מעתה, כאשר בית המשפט מבקש הכנת תסקיר על ידי פקידת הסעד- לא תהיה הוראה להמלצה לגבי נושא המשמורת אלא רק לגבי נושא זמני השהות.

מומלץ לפנות אל עורך דין המתמחה בענייני משפחה ולהתייעץ עמו על כל הנושא, להבין בדיוק את כל הזכויות הנובעות מהאחריות ההורית על ילדכם, כמו גם כל החובות החלים עליכם בעקבות זאת. עורך דין לענייני משפחה יוכל לפרט עבורכם את כל הפרטים הדרושים, לרבות הפחתת סכום המזונות, זמני שהות, שינוי מען הילד וההשלכות הנוגעות בתחומים רלוונטיים, שיסייעו לכם להבין את ההשלכות של המהלך בצורה יותר מדויקת.

המידע המוצג באתר זה הינו מידע כללי בלבד ואינו מהווה יעוץ או חוות דעת משפטית

עו"ד איריס גרבר

עורכת דין ונוטריון, איריס גרבר, הינה עורכת דין מומחית בתחום דיני המשפחה, על כל תחומיו השונים, בעלת תואר ראשון בכלכלה וקרימינולוגיה B.A ובעלת תואר ראשון במשפטים LL.B מטעם אוניברסיטת בר אילן, חברה בלשכת עורכי הדין ובעלת רישיון עריכת דין משנת 1996.

עוד תחומי התמחות

עורכת דין ונוטריון איריס גרבר הינה בעלת ניסיון עשיר של טיפול במאות תיקים,
וייצוג גברים ונשים, בתחום דיני המשפחה, לגווניו השונים כגון

לחוות דעת מקצועית ואישית ללא התחייבות

לייעוץ ראשוני עם משרד עו”ד איריס גרבר

השאירו הודעה, מלאו את הטופס ונחזור אליכם בהקדם:

טלפון: 050-2317815

Skip to content